Vin sărbătorile. Cum vor petrece românii?

Cei mai mulți români intenționează să-și petreacă sărbătorile de iarnă acasă (64%), într-un cadru restrâns al familiei, potrivit celei mai recente cercetări iSense Solutions. Alți 21% dintre conaționali optează pentru o celebrare extinsă în familie iar 11% preferă să sărbătorească acasă alături de prieteni. 16% dintre respondenți au declarat că vor merge acasă la rude, 9% la prieteni și doar 7% au spus că vor pleca la munte, în țară.

Totuși, dacă ar putea alege orice destinație, 37% dintre români ar prefera să petreacă sărbătorile într-o cabană la munte, 23% pe o plajă tropicală, 22% declară că ar rămâne tot acasă, iar 17% ar prefera un oraș plin de viață cu lumini festive.

De altfel, Moș Nicolae este deja așteptat cu nerăbdare, 51% dintre români declarând drept dovadă că își vor pregăti ghetuțele pentru daruri și tot 51% afirmând că nu vor rata târgurile de Crăciun – o experiență preferată de sărbători.

Când vine vorba despre tradiții, fie ele moștenite din familie sau de ordin religios, peste jumătate dintre români declară că primesc colindătorii (58%), în timp ce 30% merg la biserică și 22% țin Postul Crăciunului.

Obiceiurile de sărbători se păstrează astfel că 70% dintre români vor găti produse tradiționale, 71% vor oferi cadouri, 82% vor împodobi bradul și 66% vor așeza cadourile sub brad. Dintre cei care au declarat că vor împodobi bradul, peste jumătate preferă bradul artificial (58%), 23% preferă un brad natural tăiat, în timp ce doar 12% aleg un brad natural în ghiveci și 3% un brad din propria curte.

Meniul celor care vor găti bucate tradiționale include sarmale în foi de viță sau varză (64%), salată boeuf (64%), cozonaci (53%), cârnați proaspeți sau afumați (45%), piftie (45%), vin fiert (39%), mămăligă pentru a fi servită împreună cu bucatele tradiționale (30%), caltaboși (28%), tobă (26%) și turtă dulce (11%). Pentru mâncărurile pregătite aceștia declară că vor cheltui în medie 740 lei.

Tradițiile ce țin de colindat sunt mai puțin practicate, astfel că doar 26% dintre respondenți au menționat că vor merge la colindat în Ajunul Crăciunului, 8% cu plugușorul și 5% cu capra/ ursul.

89% dintre români afirmă că vor oferi cadouri familiei, 44% prietenilor și 26% colegilor de muncă. Cei care intenționează să cumpere cadouri preferă achiziționarea online (69%), din supermarketuri (65%), din mall-uri (54%), de la târgurile de sărbători (33%), din magazinele de artizanat/ handmade (23%) sau din magazine de antichități sau second-hand (7%). Majoritatea optează pentru o listă de cadouri, pe care le cumpară din timp (69%), iar restul merg cu doar câteva zile înainte de sărbători și le cumpară (31%). În ceea ce privește bugetul pentru cadouri, media sumei alocate anul acesta este de 816 lei.

Datele prezentate fac parte din studiul iSense Solutions Omnibus, cercetare reprezentativă pentru populația utilizatoare de Internet din mediul urban. Studiul a fost efectuat pe un eșantion de 520 de respondenți, în perioada 13-16 noiembrie a.c., marja maximă de eroare +/- 4.3%, la un nivel de încredere de 95%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like