Interviu: Hrana sănătoasă este o alegere

Dacă ai prilejul să stai de vorbă cu ea, observi că ceea ce recomandă pacienților în termeni de conduită nutrițională este ceea ce ea însăși respectă. Plină de energie, deschisă și comunicativă, dr. Delia Reurean-Pintilei explică accesibil și cât se poate de sugestiv cât de importante sunt alegerile pe care le facem în alimentație pentru a susține o bună imunitate, de ce nu trebuie ignorată hidratarea și care sunt aspectele la care trebuie să reflectăm atunci când privim în farfurie. Mai multe despre principiile nutriției echilibrate și despre stilul de viață sănătos, în interviul cu dr. Delia Reurean-Pintilei, medic primar în Diabet, Nutriție, Boli Metabolice, Fondatorul și Directorul Medical al Clinicii de nutriție din Iași.

Well Magazine: Se spune că suntem (între altele) ceea ce mâncăm… În ce măsură e adevărat?

Este o întrebare plină de provocări. Îmi vine acum în gând o imagine cu o baie de ulei fierbinte în care se gătesc diferite produse, iar alături un bol cu salată de roșii, castraveți, ardei, ceapă verde și ulei de măsline… Pentru corpul nostru este mult mai naturală și ușor de prelucrat a doua variantă… Pe termen lung ceea ce alegi contează; sunt studii care asociază consumul în exces de alimente prăjite cu obezitatea, diabetul zaharat de tip 2 și afecțiunile cardiovasculare. Plus că, fără o dietă variată și fără legume și fructe crude, nepreparate termic riscăm deficite de vitamine și minerale cu consecințe nefaste asupra stării noastre de bine.

Așadar, da, suntem ceea ce mâncăm și făcând alegerile conștient, susținem starea de sănătate pe toate planurile.

Este important să fim perseverenți

Well Magazine: Ce loc ocupă nutriția (și hidratarea) în tabloul unui puternic sistem imunitar?

Să începem cu hidratarea pentru că suntem expuși la foarte multă informație legată de alimentația sănătoasă, dar hidratarea rămâne deseori pe un loc secund și uităm să ne hidratăm corespunzător. Suntem organisme care au în componență aproximativ 60% apă. Să ne aducem aminte la modul simplist că avem o pompă care este inima, avem conducte care sunt vasele de sânge și avem filtre, reprezentate de cei doi rinichi. Suntem așadar un sistem extrem de performant care are nevoie de “sânge în instalație”. Apa este mediul prin care sunt transportate componente ale sistemului imun, nutrienți, oxigen și care la final produce o epurare de înaltă calitate a deșeurilor rezultate din metabolism. Dacă privim hidratarea din această perspectivă cu siguranță savurăm altfel un pahar cu apă. Și cu siguranță o vom consuma mai frecvent.

Nutriția este vitală pentru a întregi tabloul sistemului imunitar puternic, avem multe date în acest sens și fiecare dintre noi are multe cunoștințe acumulate. Cred însă că este important să punem accentul pe perseverență în a mânca sănătos, la fel cum suntem perseverenți când învățăm să conducem o mașină. Pentru că a ne susține funcția de apărare a organismului, a ne hrăni sănătos zilnic și a conștientiza alegerea, cum spuneam mai devreme, este crucial.

Secretul este … puțin din toate

Well Magazine: Care sunt principiile nutriționale de bază pentru o bună sănătate și vitalitate? Ce greșeli frecvente ați identificat și care sunt afecțiunile asociate, în cazul pacienților dvs.?

Este mult de spus pe acest subiect și totul este legat de ceea ce avem natural disponibil ca alimente. Este adevărat că pentru sănătatea noastră trebuie să “evităm consumul excesiv de sare, zahăr și grăsimi”. Cum dezvoltăm totuși acest slogan pro-sănătate? Pornind de la conceptul excesiv: cantitatea dictează sănătatea. Greșeli pe care le-am observat… Consumul excesiv de fructe seara, în fața televizorului, crește glicemia și trigliceridele pacienților mei cu diabet și duce la creștere în greutate. Sucul de fructe proaspăt stors în cantitate mare zilnic, duce la ceșterea acumulării de grăsime la nivelul ficatului și în timp, asociat cu alte excese generează boala ficatului gras. Semințele de diferite tipuri sunt foarte sănătoase, dar în cantități mici și mai puțin asociate cu alcool, pentru că aduc o mare cantitate de calorii în plus. Caloriile înseamnă energie iar excesul de energie se acumulează în corp pentru a putea fi consumat în condiții de deficit. Noi trăim într-un mediu în care ne este ușor să procurăm alimentele și corpul nostru transformă repetitiv energia în plus sub formă de grăsime. O doamnă în vârstă de 86 de ani, într-o formă de invidiat și care ilustra perfect conceptul de moderație, mi-a spus odată că secretul este puțin din toate…

Dieta mediteraneană câștigă detașat 

Well Magazine: În această perioadă beneficiem din abundență de fructe și legume proaspete. Cum le valorificăm pentru a crește puterea răspunsului imunitar în fața factorilor de risc din sezonul rece? Ce anume nu trebuie să lipsească din meniul de vară și ce procent ar trebui să dețină din totalul aport de nutrienți (proteine, grăsimi, carbohidrați…)?

Toate legumele și fructele din această perioadă, provenite din surse controlate însă, susțin starea de bine. Legumele și plantele aromatice din abundență în această perioadă trebuie să însoțească fiecare masă, dau câteva exemple de asocieri: salată de roșii cu pătrunjel, felii subțiri de dovlecel crud stropite cu ulei de măsline, puțină sare, mărar tăiat fin și usturoi, salată de castraveți cu iaurt, vinete coapte cu roșii și feta, sunt multe posibilități… Fructele se consumă cu moderație însă, pot aduce multe calorii în dieta zilnică.

Referindu-mă la tiparul de alimentație, cel mediteranean este cel care câștigă detașat în termeni de susținere a stării de sănătate. Pâinea din făină integrală este binevenită deși multe persoane o evită pe nedrept. Garnituri ca orezul integral, orzul (cu care nu suntem tocmai obișnuiți), hrișcă, mei, ovăzul de exemplu sunt și ele opțiuni foarte bune. Alte alimente mai puțin explorate de o mare majoritate a persoanelor care se prezintă la cabinet sunt lintea și năutul, opțiuni foarte sănătoase și care asigură variație. Uleiul de măsline, produsele lactate proaspete și cu atenție la cantități sunt sursele de grăsimi preferate. Carnea roșie se recomandă în cantitate mică și de două ori pe săptămână. Nu sunt excluși cartofii, dar iarăși vorbim de cantitate și calitate. Meniul variat asigură aportul optim de nutrienți. Am dat anterior un exemplu legat de conducerea unei mașini, acum putem vorbi de drumuri și destinații diferite. Un singur drum plictisește, este același peisaj, așa cum un singur fel de mâncare te face să ajungi la saturație.

Mierea, agent terapeutic 

Well Magazine: Cum ne pot ajuta produsele apicole în ce privește imunitatea? Dar suplimentele nutritive?

Produsele apicole sunt dovedite și recunoscute ca având efecte antioxidante, antimicrobiene, antiinflamatorii, antiproliferative. Mierea poate fi un potențial agent terapeutic în ameliorarea unor boli prin proprietăți fitochimice, antiinflamatoare, antimicrobiene și antioxidante. Molecule bioactive principale prezente în miere, flavonoidele și polifenolii, sunt antioxidanți studiați.

Suplimentele nutritive care conțin vitaminele C, B6, E susțin sistemul imun. Zincul și seleniul de asemenea. Dar nu vreau să repet ceea ce se știe deja, mesajul cel mai important este că vitaminele și mineralele precum și alte elemente nutritive care ne fac puternici și rezistenți se absorb cel mai bine din surse alimentare sănătoase. Cel mai bun sfat este să cumpărăm în cât mai multe culori – cu cât mai variate sunt culorile din coșul de cumpărături, cu atât alimentația este mai completă. Iar prin culori mă refer la legume, fructe și plante aromatice și nu la ambalajele produselor prelucrate deja ?. Citricele conțin vitamina C, dar nu înseamnă că putem consuma un kilogram in 24 de ore și să obținem creșterea imunității. Consecvența în a construi meniuri de o reală diversitate aduce cu sine un sistem imun puternic și permanent susținut. Și mierea pe căpșuni alături de o lingură de iaurt și puțin busuioc, de exemplu. ?

Mișcarea, benefică pentru corp, minte și stare de spirit

Well Magazine: Ce alte aspecte ale stilului de viață contribuie la menținerea sănătății și a stării de bine, în opinia dvs.?

Sportul, îmbunătățirea compoziției corporale prin antrenarea masei musculare au beneficii atât asupra corpului nostru, cât și asupra minții și asupra stării de spirit în care ne aflăm. Exercițiul fizic crește bătăile inimii, fluxul de sânge (și prin acesta aportul de oxigen și nutrienți la celule), frecvența respiratorie (ceea ce înseamnă și igiena căilor respiratorii), reduce inflamația cronică.

Sunt multe studii care demonstrează îmbunătățirea răspunsului imun și reducerea riscului de infecții respiratorii la cei care fac activitate fizică în mod regulat. Stresul este mult redus la cei care aleg să includă exercițiile fizice în cele 24 de ore ale zilei. Sportul reduce nivelul de cortizol, cunoscut și ca hormonul de stres și crește nivelul de endorfine. Endorfinele sunt aliatul nostru pentru o stare de bine, îmbunătățesc calitatea somnului, reduc nivelul de durere și sunt responsabile de producerea unei stări de fericire.

Atenție la calitate, cantitate și varietate

Well Magazine: Sunteți o persoană foarte activă, energică și pozitivă. Dacă ar fi să punctați trei elemente ale stilului de viață sănătos, ne-negociabile pentru dvs. personal, care sunt acestea? Dar invers, la capitolul nu?

Calitatea, cantitatea și variația pentru un stil de viață sănătos. Variație înseamnă și explorarea altor culturi culinare, păstrarea curiozității și a disponibilității de a încerca lucruri noi.

La capitolul “nu”…  exact opusul celor de mai sus. 🙂

Dr. Delia Reurean Pintilei este din anul 2013 Director Medical al Centrului Medical Consultmed, primul centru privat multidisciplinar de diabet din România, înființat la Iași în 2002. Oferă consultanță în diabet, nutriție și boli metabolice de două decenii, dezvoltând în 2012 un produs medical educațional pentru controlul greutății corporale – Programul de intervenție medicală nutrițională. Ulterior, în jurul acestui program urmat de peste 5000 de pacienți, dr. Delia Reurean Pintilei a fondat Clinica de Nutriție din Iași. Este un susținător activ al educației medicale și promotor al stării de sănătate prin organizarea și participarea ca lector invitat la conferințe naționale și internaționale, ateliere, cursuri și seminarii despre diabet, boli metabolice, obezitate și nutriție clinică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like