În lumea virtuală a cărților, filmelor și muzicii

Reputația îl precede, fără îndoială, pe Valentin Lazea, Economistul-șef al Băncii Naționale a României. Dincolo de temele „hard” pe care le abordează în spațiul public, precum politica monetară și politicile macroeconomice, cei care i-au urmărit mesajele de-a lungul anilor știu că pledează activ pentru muncă, educație și leadership. Probabil mai puțin cunoscut însă e omul din spatele profesionistului Valentin Lazea, dată fiind discreția care îl definește. Ne-am încumetat să-i adresăm câteva întrebări de natură personală. Veți fi surprinși, poate, de uimitoarea deschidere cu care ne-a introdus în universul său interior…

Cum definiți starea de bine?

Personal, consider starea de bine se bazează pe o combinație de zece elemente, pe care le prezint în ordinea descrescătoare a importanței:

1. Credința într-un Univers guvernat de legi spirituale
2. Sănătatea
3. Relevanța ocupației/job-ului/serviciului
4. Banii câștigați
5.
Familia
6. Prietenii/interacțiunile sociale
7. Animalele de companie
8. Cultura (cărți, filme, muzică etc)
9. Sportul (practicat sau urmărit)
10. Călătoriile
(în țară sau peste hotare)

Realizez că, pentru o femeie, ordinea de priorități poate fi diferită, familia venind pe locul al treilea, înaintea relevanței ocupației și a banilor câștigați. Pe de altă parte, bătrânețea diminuează sau anulează multe dintre elementele well-being-ului, ceea ce o face greu de suportat.

Cum ați navigat pe valurile pandemiei?

Din fericire, în ce privește, pandemia nu a afectat primele cinci elemente (cele mai importante) din lista de mai sus. Cu precizarea până la apariția vaccinului, am avut un stres legat de capitolul sănătate. Nu înțeleg cum pot fi oamenii atât de inconștienți încât să refuze se vaccineze atunci când li se oferă această posibilitate. Înseamnă că nu le pasă nici de starea lor de bine, nici de cea a apropiaților…

Desigur, au avut de suferit în timpul pandemiei întâlnirile cu prietenii și interacțiunile sociale, sportul, dar mai ales călătoriile. Acestea sunt însă pierderi minore, suportabile. Din contra, în ceea ce privește cultura, pot spune niciodată nu am văzut mai multe filme și nu am citit mai multe cărți într-un singur an, ceea ce compensează în bună măsură celelalte neajunsuri.

Care este izvorul secret din care vă alimentați starea de bine?

a cum am mai spus, dacă ai primele cinci elemente de mai sus, nu ai nici un motiv fii nefericit. Nu știu cum fi reacționat dacă îmbolnăveam sau dacă rămâneam fără serviciu; probabil nu mi-ar fi fost ușor. Starea de bine poate fi alimentată printr-o scufundare în lumea virtuală a cărților, filmelor și muzicii, care oferă hrană pentru suflet. Și prin evitarea celeilalte lumi virtuale, a rețelelor sociale, care nu dau decât nervi, dependență și emoții negative. Ca nu mai vorbim utilizatorii lor devin marfă de exploatat pentru Big Data, companiile care se bazează pe algoritmi pentru a manipula slăbiciunile omenești.

De asemenea, cred este important te deplasezi fizic la locul de muncă, cel puțin în jumătate din numărul zilelor lucrătoare și eviți astfel claustrofobia lucrului permanent între cei patru pereți de acasă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like