Viena și Copenhaga, cele mai atractive orașe în care să locuiești

Viena conduce în topul orașelor cu cele mai bune condiții de locuit, cu 98,4 puncte din 100, potrivit EIU’s Liveability Index. În topul realizat de Economist Intelligence Unit pentru 2023, Copenhaga (Danemarca) se află pe locul secund, cu 98 puncte, celelalte orașe europene dintre primele 10 fiind Zurich și Geneva (Elveția). Restul pozițiilor de la vârful clasamentului sunt ocupate de două centre urbane din Australia, două din Canada și câte unul din Japonia, respectiv Noua Zeelandă.

Studiul evaluează eventualele provocări în ce privește stilul de viață din 173 de orașe din lume, fiind menit inițial să ajute companiile în stabilirea sumelor oferite angajaților la relocarea într-unul mai puțin sigur sau prietenos. În cele din urmă, cercetarea furnizează un tablou al celor mai atractive orașe în care să locuiești, dar și viceversa, pe baza scorului total acordat pe cinci categorii – stabilitate, sănătate, cultură & mediu, educație și infrastructură. Fiecare oraș este evaluat urmărindu-se circa 30 de indicatori calitativi și cantitativi asociați celor cinci categorii.

Punctajul mediu de anul acesta este cel mai mare din ultimii 15 ani, semnalând revenirea după perioada de pandemie și o îmbunătățire a condițiilor din sănătate și educație din centre urbane importante ale Asiei, Orientului Mijlociu și Africii. Aceasta deși punctajul la categoria stabilitate a scăzut față de anul trecut în contextul conflictelor sau protestelor civile din unele regiuni.

Stabilitatea este de altfel singura categorie la care punctajul mediu a scăzut în 2023, la diminuarea acestuia contribuind de pildă multe orașe din Europa de Est, din perspectiva proximității față de Ucraina. Dar stabilitatea s-a deteriorat cam peste tot, raportul menționând ca exemple grevele, protestele din Grecia și Franța sau conflictele din Israel și Peru. De asemenea, inflația poate contribui în continuare la scăderea scorului la stabilitate și deteriora astfel punctajul general al condițiilor de trai în multe zone ale lumii.

Revenind la vârful topului pe 2023, capitala Austriei își menține poziția de lider pentru al patrulea din ultimii cinci, grație combinației dintre o stabilitate ridicată, nivelul cultural remarcabil, infrastructura solidă și servicii de calitate în domeniile educație și sănătate. De menționat că cele două orașe europene din vârful topului au înregistrat un scor maxim la 4 din cele 5 categorii (Viena), respectiv 3 din 5 (Copenhaga), ambele obținând 100 la categoria stabilitate.

Acestea sunt urmate în clasament de Melbourne și Sydney din Australia, care au de asemenea punctaj maxim la 3 din 5 categorii și anume la sănătate, educație și infrastructură. Pe locurile următoare se clasează trei orașe din Canada și două din Elveția, respectiv – în ordine – Vancouver (locul 5), Zurich (6), Calgary și Geneva (ambele pe 7) și Toronto (9). Osaka (Japonia) și Auckland (Noua Zeelandă) ocupă locul al 10-lea, la egalitate. Dintre orașele clasate pe locurile 3-10, doar Calgary, Toronto și Osaka au scorul maxim la categoria stabilitate.

Așa cum subliniază raportul EIU’s Liveability Index 2023, nouă din primele 10 clasate sunt orașe mici și medii, toate acestea aparținând unor țări bogate, precum majoritatea primelor 50 de altfel. Pe de altă parte, marile centre urbane au obținut scoruri mai mici, ca urmare a aglomerării, congestiei traficului și nivelului mai ridicat al criminalității.

Spre exemplu, Londra și New York au coborât în clasament (cu 12, respectiv 10 poziții) față de anul trecut, situându-se pe locurile 46, respectiv 69. În top 10 al declinului înregistrat față de ediția anterioară se află alte două orașe din Marea Britanie (Edinburgh și Manchester), precum și Lyon (Franța), Stockholm (Suedia), Rotterdam (Olanda), Los Angeles și San Diego din SUA.

De cealaltă parte, în topul ascensiunii față de anul anterior se află Wellington (+ 35 de poziții, locul 23) și Auckland (+ 25 de poziții, locul 10) din Noua Zeelandă, Perth din Australia (+ 21 de poziții, locul 12) dar și Bucureștiul, care a urcat cu 21 de poziții față de anul trecut, ajungând astfel aproape de jumătatea clasamentului, mai precis pe locul 99, cu 73,7 puncte din 100. O poziție onorabilă, se poate spune, cu atât mai mult cu cât pe lista celor 10 orașe cu cea mai mare ascensiune mai este doar un alt oraș european – Stuttgart (Germania), în urcare cu 13 poziții, până pe locul 25 însă, cu 93,4 puncte. Potrivit raportului, atât Bucureștiul cât și Stuttgart au înregistrat îmbunătățiri la categoria sănătate după ridicarea restricțiilor din pandemie.

Pe ultimul loc în clasament se află Damasc (Siria), cu un total de 30,7 puncte din 100, respectiv 20 puncte la stabilitate. De remarcat că, după ce anul trecut fusese exclusă din evaluare ca urmare a războiului, Ucraina revine în EIU’s Liveability Index 2023, ocupând locul 165, cu un scor dublu la stabilitate comparativ cu Damasc (40 puncte).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like