CURS: Afectați de scumpiri dar și de lipsa încrederii

Un recent sondaj CURS relevă îngrijorarea românilor în privința scumpirilor, situației economice și nivelului de trai, precum și credința celor mai mulți (74%) că lucrurile nu merg într-o direcție bună. Creșterea prețurilor are un impact negativ major asupra populației, conform studiului menționat: nu mai puțin de 93% dintre cei intervievați se declară afectați (37%) și foarte afectați (56%). Oamenii se așteaptă în continuare la majorări de prețuri în ce privește alimentele (91%), carburanții (89%), energia (86%) și la creșterea cheltuielilor cu întreținerea.

În aceste condiții, nu este surprinzător că, în majoritate, conaționalii cred că problemele economice trebuie să constituie prioritatea guvernanților. Mai exact, la întrebarea <Care sunt principalele probleme ale României de care conducerea țării ar trebui să se ocupe de urgență>, respondenții au indicat pe primul loc: nivelul de trai, pensiile, salariile (30%), economia, criza economică/financiară (21% ) și prețurile, inflația, utilitățile, prețul energiei (17%). Pe locurile următoare în rândul urgențelor se situează sănătatea, pandemia (8%), corupția, hoția (6%), educația (6%) și abia pe locul 7 se regăsește războiul, armata, siguranța națională (5%).

În timp ce la capitolul urgențe, așteptările românilor de la autorități sunt mari, cota de încredere acordată instituțiilor care ar trebui să le împlinească este foarte redusă. Astfel, dintre cele 12 instituții enumerate la întrebarea privind încredere (multă și foarte multă), Guvernul, Președinția, Parlamentul și Partidele politice au obținut cele mai mici scoruri și anume, în ordine, câte 9% în cazul primelor două, respectiv 8% și 7%. În schimb, românii plasează în topul instituțiilor în care au multă și foarte multă încredere Pompierii (83%), Armata (67%) și Biserica (64%).

Interesant este că pe locul 4 în acest clasament se clasează NATO, cu același scor (41% – multă și foarte multă încredere) ca Primăria. Pe poziția următoare se situează Uniunea Europeană (34%), Mass Media (26%) și ONG-urile (21%). Referitor la măsura în care România beneficiază de avantaje în calitate de stat membru UE, 9% dintre românii intervievați apreciază că beneficiază „mult”, 31% „destul”, 46% „puțin” iar 10% „deloc”. Cu toate că destui conaționali observă beneficii care decurg din această calitate, aproape jumătate dintre cei chestionați (46%) cred că Uniunea Europeană ar trebui să aibă mai puțină putere decât guvernele naționale.

Sondajul CURS a fost realizat în intervalul 10-20 martie a.c. la nivel național, pe un eșantion de 1105 respondenți cu vârstă de 18 ani și peste.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like