Cele mai sigure 10 orașe din lume

Copenhaga este cel mai sigur oraș din lume, potrivit celei mai recente ediții a studiului Safe Cities Index 2021 realizat de Economist Intelligence Unit (EIU). În top 10 se află alte două orașe europene -Amsterdam (locul 6) și Stockholm (10).

Studiul a ierarhizat 60 de orașe după un număr de 76 indicatori din domeniile securitate digitală, sănătate, infrastructură, securitate personală și de mediu. Noutatea este introducerea în premieră a securității mediului ca principal pilon de evaluare a siguranței orașelor.

Top 10 a suferit schimbări față de cele trei ediții anterioare ale cercetării, începând cu noul lider – Copenhaga (oraș introdus abia în 2019 între orașele măsurate, atunci ocupând locul 8), care a obținut 82,4 din 100 de puncte. Pe locul al doilea se situează orașul Toronto (cu 82,2 puncte), urmat de Singapore. De remarcat că Amsterdam, Melbourne, Tokyo, Toronto, Singapore and Sydney au fost în „prima divizie” și la ultimele trei ediții ale clasamentului.

Potrivit Safe Cities Index 2021, cele mai sigure 10 orașe din lume sunt:

1. Copenhaga
2. Toronto
3. Singapore
4. Sydney
5. Tokyo
6. Amsterdam
7. Wellington
8. Hong Kong
9. Melbourne
10. Stockholm

“Covid-19 a schimbat conceptul de siguranță urbană.”, a subliniat Fang Zhao, profesor de inovare și strategie la Staffordshire Business School, unul dintre autorii raportului, astfel că în 2021 sănătatea a devenit punctul de plecare în acest context. Importanța securității digitale a crescut de asemenea, fiind prioritară ca urmare a lucrului de acasă și a intensificării comerțului online, dar și securitatea mediului.

Studiul evidențiază că nivelul venitului din centrele urbane și transparența autorităților se corelează strâns cu punctajul mare în ce privește siguranța orașelor. Pe de altă parte, de la o zonă geografică la alta, punctele tari ale orașelor sunt diferite. Spre exemplu, orașele din zona Asia-Pacific punctează mai mult pe criteriul securitate în domeniul sănătății, cele europene la siguranța personală iar cele nord americane la securitatea digitală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like