Starea de bine ne stă în putere

Cea de-a 3-a ediție a studiului Global Wellbeing Report evidențiază un paradox interesant. Deși starea de bine a devenit o prioritate pentru majoritatea respondenților (67%), mulți dintre cei chestionați susțin că pare un obiectiv imposibil de atins (44%). Doar 12% apreciază că au ajuns să-și îmbunătățească acest indicator până la nivelul dorit.

În fapt, o treime dintre participanții la sondajul de anul acesta (realizat de compania lululemon în rândul a 14.000 de persoane din 14 piețe ale lumii) au declarat că starea lor de bine este la cote mai scăzute decât oricând.

Studiul explorează factorii de impact asupra stării de bine în plan mental, fizic și social, fiind urmărită evoluția situației față de prima ediție, desfășurată în 2021. Rezultatele ediției de anul acesta au fost lansate public în luna septembrie a.c.

Deși provocările din pandemie au rămas în urmă, remarcă autorii studiului, nu se poate vorbi de o creștere a moralului. Oamenii afirmă că se simt fără speranță (41%) cu privire la modul în care evoluează lucrurile în lume. În privința obstacolelor cel mai greu de depășit pe drumul către starea de bine, aceștia nominalizează faptul că sunt nevoiți să îi acorde mai puțină atenție din cauza preocupărilor de ordin financiar (51%), simt presiunea impusă de conformarea la normele societății (39%) și nu au suficient timp pentru a urmări atingerea acestui obiectiv (30%).

Raportul subliniază că toată lumea percepe efortul de a se simți bine ca pe o luptă, unii simțind foarte acut impactul provocărilor actuale, cu efect în lanț la nivel individual și societal. Astfel, 58% dintre cei intervievați spun că dezvoltarea le este împiedicată când starea de bine le e afectată, fiind nevoiți să lipsească mai multe zile pe an de la muncă ori de la școală.

În acest context, sănătatea mentală este văzută ca un subiect tabu, îndeosebi de către tinerii din Generația Z, care și-ar dori să poată exprima ceea ce simt în loc să pretindă mereu că sunt bine (60%), comparativ cu cei din Gen X (55%) și Boomers (41%).

În plus, 48% dintre bărbații intervievați consideră că presiunea societății face mai dificil pentru ei decât pentru femei să se deschidă pentru a discuta pe acest subiect. De asemenea, persoanele cu dizabilități spun că nu-și pot trăi viața pe deplin atât timp cât nu experimentează starea de bine (69%), în mai mare măsură comparativ cu cei fără dizabilități (51%).

Există totuși soluții pentru a progresa în această privință, notează autorii raportului, pe măsură ce oamenii își asumă că stă în puterea lor să fie bine și fac pași în acest sens, cum ar fi:

– practicarea sportului sau mișcării fizice împreună cu alte persoane (activitate adoptată de jumătate dintre respondentii cu un nivel ridicat al stării de bine),

-prioritizarea timpului petrecut împreună cu cei dragi (41% dintre cei care raportează o cotă înaltă de bine) și

-exprimarea tuturor emoțiilor, nu doar a celor pozitive (asumată de peste jumătate dintre cei cu un bun moral).

Pe de altă parte, acțiunile individuale trebuie însoțite de un apel la schimbare către instituțiile care pot juca un rol în creșterea stării de bine la nivel general. Acest demers este important dat fiind că, potrivit sondajului menționat, 74% dintre respondenți cred că instituțiile nu fac suficiente eforturi pentru a îmbunătăți starea de bine în societate. Din acest motiv, mai mult de jumătate dintre cei chestionați spun că aleg / preferă să susțină brandurile și afacerile care demonstrează o preocupare constantă în această direcție. Inclusiv în privința diminuării efectului schimbărilor climatice, un aspect care le alimentează semnificativ anxietatea (indicat de 41% dintre participanții la studiu). O așteptare care se corelează, de altfel, cu o altă concluzie a raportului, potrivit căreia – în viziunea a 43% dintre respondenți – o acțiune globală unitară pentru combaterea schimbărilor climatice va genera implicit creșterea speranței oamenilor într-un viitor mai bun.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like