Tinerii din UE vor să voteze. Românii, și mai și

Majoritatea tinerilor din Uniunea Europeană (64 %) își declară intenția de a vota la alegerile europarlamentare din luna iunie, potrivit Eurobarometrului privind tineretul și democrația, publicat în luna mai.

Cea mai determinare în acest sens o manifestă tinerii din România (78%) și cei din Portugalia (77%), în timp ce ponderea cea mai redusă se regăsește în Malta (47%), Letonia (46%) și Luxemburg (41%).

38 % dintre tineri europeni consideră că votul este cea mai eficientă acțiune pentru a-și face auzită vocea, urmată de exprimarea propriilor opinii în social media, inclusiv prin utilizarea de hashtag-uri ori schimbarea foografiei de profil (32%).

Întrebați ce așteptări au de la Uniunea Europeană pentru generația din care fac parte, tinerii chestionați au plasat pe primul loc menținerea păcii, întărirea securității internaționale și promovarea cooperării internaționale. Pe locul secund, tinerii au menționat combaterea sărăciei și inegalităților în plan economic și social, iar pe locul al treilea promovarea drepturilor omului, democrației și valorilor europene.

Sondajul evidențiază că mulți tineri sunt activi și implicați în viața societății, 64 % dintre participanți declarând că au participat la activitățile uneia sau mai multor organizații în ultimele 12 luni. În plus, 48 % au raportat că au luat măsuri pentru a schimba societatea prin semnarea unei petiții, prin participarea la o manifestare sau prin trimiterea unei scrisori unui politician.

În special, tinerii au fost activi pe teme legate de drepturile omului (34 %), schimbările climatice și mediul (33 %), sănătate și bunăstare (29 %) și drepturi egale, indiferent de gen, rasă sau sexualitate (29 %).

Tinerii au considerat că sistemul educațional i-a pregătit bine pentru unele dintre provocările cu care se confruntă. Spre exemplu, 73 % au declarat că educația lor i-a înzestrat cu competențele digitale necesare pentru a identifica dezinformarea iar 72 % au menționat că educația le-a stimulat preocuparea pentru mediu.

În cele din urmă, sondajul a arătat că tinerii continuă să aibă o perspectivă europeană. Peste 43 % au participat la o activitate în altă țară din UE. Exemple tipice în acest sens includ studiile sau formarea (16 %), voluntariatul (12 %) sau munca (12 %).

Aproape jumătate dintre tinerii intervievați (49 %) au afirmat că sunt conștienți de oportunitățile de finanțare oferite de Erasmus +, programul UE pentru educație, formare, tineret și sport. În plus, 67 % dintre tineri consideră că UE are un impact, cel puțin într-o anumită măsură, asupra vieții lor de zi cu zi, în timp ce 26 % afirmă contrariul, iar 7 % nu știu.

Sondajul Eurobarometru Flash 545 „Tineretul și democrația” a fost realizat între 3 și 12 aprilie 2024, pe un un eșantion reprezentativ de 26.189 de tineri cu vârste cuprinse între 15 și 30 de ani din cele 27 de state membre. Sondajul a fost realizat prin interviuri online asistate de calculator (CAWI). Rezultatele Eurobarometrului vor sta la baza activității desfășurate de Comisia Europeană, astfel cum se subliniază în Comunicarea Comisiei privind moștenirea Anului european al tineretului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like