Românii se așteaptă la creșterea prețurilor. Cum economisesc? 

Un studiu realizat recent de Ipsos pentru ING Bank arată că 8 din 10 români cred că prețurile vor crește în medie cu 25% în perioada următoare. În acest context, 80% dintre aceștia vânează reducerile și promoțiile în cumpărăturile zilnice. Peste jumătate au cheltuit mai puțin pe articole vestimentare iar 36% au amânat cumpărarea de bunuri de folosință îndelungată, 18% au amânat deschiderea propriului business, respectiv 16% au amânat schimbarea job-ului.

De unde își propun să economisească românii

Impredictibilitatea financiară i-a determinat pe români să fie mai precauți când vine vorba de consum, potrivit studiului Ipsos, în special la următoarele categorii: utilități, cumpărături zilnice, achiziția de îmbrăcăminte, ieșirile în oraș și renovarea locuinței. În privința cumpărăturilor de haine, peste jumătate dintre respondenți încearcă să reducă costurile. Nici frecvența activităților de relaxare nu a rămas la fel, 50% dintre ei limitând ieșitul în oraș. 44% dintre români dau mai puțini bani pe îngrijirea personală, iar 43% au fost nevoiți să facă mai puțin sport sau să micșoreze bugetul pentru hobby-uri. Creșterea prețurilor la bunurile de consum zilnic a afectat majoritatea românilor. Prin urmare, mai mult de 30% se orientează către mărci mai ieftine și 22% consumă mai puțin decât o făceau înainte.

Economie la utilități și modificări în locuințe

Prețurile utilităților reprezintă o îngrijorare pentru majoritatea românilor, astfel că jumătate dintre aceștia au renunțat la confort, scăzând temperatura în locuințe în anotimpul rece în speranța unor facturi mai mici la căldură. 7 din 10 români au încercat să micșoreze costul facturilor utilizând mai puțin aparatura electronică iar 38% au amânat renovarea casei, în timp ce 23% încă se gândesc la oportunitatea achiziției unei locuințe.

Creșterea prețurilor, motiv de îngrijorare și în Europa

Românii nu sunt singurii preocupați de scumpiri, faptul fiind de natură să îngrijoreze toți europenii. În zona euro, prețurile bunurilor de consum crescuseră în martie a.c. la un nivel record față de anul anterior, conform Financial Times, pe fondul majorărilor substanțiale înregistrate la energie, combustibili și alimente. Mai mult, la nivelul autorității monetare europene există voci care exprimă temerea că războiul din Ucraina poate genera o recesiune economică în cursul acestui an, se arată în articolul publicației menționate, iar scumpirea costului de trai poate submina revenirea cererii consumatorilor, observată odată cu ridicarea restricțiilor din pandemie.

Pesimismul europenilor în această privință este subliniat de diferite sondaje, precum YouGov survey – derulat recent în șapte țări din Europa. Conform acestui studiu, majoritatea respondenților confirmă creșterea costurilor de trai în ultimul an și declară că se așteaptă în continuare la scumpiri. După cum relevă sondajul YouGov, spaniolii sunt cei mai pesimiști (83%), fiind urmați de britanici (80%), nemți (78%), italieni (76%), francezi (66%), danezi (65%) și suedezi (62%).

Ppentru europenii intervievați, cea mai îngrijorătoare este scumpirea energiei, spaniolii și italienii fiind cei mai speriați de impactul negativ al facturilor la energie în următoarele 12 luni iar britanicii de costurile combustibililor. Prețurile alimentelor constituie de asemenea o preocupare majoră pentru spanioli și italieni dar și pentru cetățenii Marii Britanii. De remarcat că prețurile în creștere la alimente, energie și combustibili par să genereze un stres mai mare decât scumpirea chiriei sau majorarea ratelor la creditele ipotecare.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like