Eurostat: România, în topul riscului de sărăcie

România se afla în 2020 pe primul loc în topul riscului de sărăcie și, implicit, de excluziune socială – cu 35,8% din total populație aflată în această situație. Potrivit topului realizat de Oficiul European de Statistică, cei mai vulnerabili la acest risc sunt copiii cu vârsta sub 18 ani, iar România ocupa anul trecut primul loc la acest indicator, cu 41,5%, urmată fiind de Bulgaria (36,2%), Spania (31,8%) și Grecia (31,5%). La polul opus se aflau Slovenia (12,1%) și Cehia (12,9%), Danemarca (13,5%) și Finlanda (14,5%).

În cazul copiilor, arată analiza menționată, riscul de sărăcie și excluziune socială este influențat de componența familiei în care trăiesc, precum și de situația părinților raportat la piața muncii – factor corelat într-o anumită măsură de nivelul de educație al celor din urmă.

Statisticile relevă că, pe lângă copii, o altă categorie puternic afectată de sărăcie în România este cea a adulților de peste 65 de ani (43,7%). Un alt fapt evidențiat de analiza Eurostat este procentul semnificativ al românilor care se regăsesc în topul sărăciei deși sunt angajați – 23.9%.

Conform studiului, factorii care influențează riscul de sărăcie sau excluziune socială în Uniunea Europeană sunt intensitatea muncii (proporția dintre numărul de luni în care adulții activi din gospodărie au lucrat și numărul total al lunilor în care teoretic ar fi putut lucra), nivelul de educație al adulților din gospodărie, tipul de gospodărie (după numărul de adulți și cel al copiilor pe care îi au în întreținere), condițiile de viață și migrația.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like