Cum pot angajatorii atrage și reține oamenii valoroși?

Pentru a se menține în topul competiției pentru talente, companiile au nevoie azi – mai mult ca niciodată – să adopte o mentalitate care să pună oamenii în prim plan.

De-a lungul ultimilor doi ani, angajații dar și mediul organizațional au avut de înfruntat numeroase provocări. Cert este că, așa cum relevă cercetarea Randstad Workmonitor 2022, dinamica puterii deținute de cele două părți s-a schimbat. În ce privește alegerile privind cariera și munca pe care o desfășoară, oamenii sunt ghidați într-o măsură mult mai mare de un scop mai înalt.

Contextul actual poate justifica chiar definirea lumii muncii prin sintagma <o nouă eră a auto-determinării>, punctează studiul menționat. Observația este valabilă în mod special pentru angajații cu vârsta sub 35 ani; aceștia susțin în majoritate că și-ar părăsi locul de muncă dacă activitatea respectivă i-ar împiedica să se bucure de viață.

Cei mai mulți respondenți au declarat de altfel că viața personală este mai importantă pentru ei decât cea profesională. Apoi, satisfacția la locul de muncă a devenit o prioritate pentru mulți angajați, aceștia dorind ca propriile valori să se reflecte în misiunea companiei pentru care lucrează și a liderilor acesteia. Flexibilitatea în materie de program și mediu de lucru este o altă așteptare a oamenilor, precum și accesul la training și dezvoltare.

Deloc surprinzător, subliniază aceeași cercetare – derulată în rândul a 35.000 de angajați din 34 de țări, membrii Generației Z și Milenialii sunt cei care conduc mișcarea pentru un nou contract social cu angajatorii, ei fiind adesea și în fruntea curentului de schimbare la nivel de societate.

Studiul mai arată că tinerii angajați nu doar că nu ar accepta un job care nu se suprapune cu așteptările lor ci și faptul că sunt dispuși să îl părăsească dacă este în contradicție cu modul în care vor să-și trăiască viața. În context, se evidențiază în raportul menționat, fenomenul “Marea Demisie” (declanșat anul trecut) nu a încetinit, astfel că o treime dintre respondenți au spus că au demisionat dintr-un job care nu a corespuns viziunii lor de viață. Printre cei mai tineri de 35 de ani, procentul celor care au făcut acest pas a depășit chiar 40%.

Un indicator al interesului ridicat al tinerilor pentru cauzele sociale este constatarea că 41% dintre respondenți nu ar accepta să lucreze pentru un angajator care nu e dispus la eforturi în privința diversității și egalității de șanse în organizație, iar la categoria 18-24 de ani, aproximativ jumătate din tineri manifestă această abordare.

Sondajul s-a desfășurat la începutul anului curent, cu intenția de a lua pulsul forței de muncă la nivel global după doi ani de viață sub spectrul pandemiei. Autorii și-au propus să afle în ce măsură au revenit angajații la sentimente mai bune față de job și carieră iar vestea bună pentru angajatori este, potrivit raportului, că 60% se declară dedicați actualului angajator, 72% spunând că munca este importantă pentru ei.

Stresul și incertitudinea din cei doi ani de pandemie nu par să fi diminuat aspirațiile profesionale sau perspectiva generală, jumătate dintre respondenți arătându-se încrezători că vor putea găsi un nou job dacă îl vor pierde pe cel actual. Nu mai puțin de 70% dintre cei intervievați s-au manifestat deschiși pentru eventuale noi oportunități de muncă.

În vreme ce penuria de talente se face simțită pentru mulți angajatori, remarcă autorii raportului, eșecul de a răspunde adecvat așteptărilor forței de muncă poate fi dezastruos pentru organizațiile care caută oameni foarte buni. Penuria de personal va persista încă un timp, arată studiul în cauză, dat fiind deficiențele structurale existente pe piața muncii încă înainte de pandemie. Iar odată cu accelerarea transformării digitale din ultimii doi ani, falia înregistrată la capitolul abilități s-a adâncit și mai mult.

Așadar, cum pot să-și asigure companiile un grad ridicat de competitivitate pe piața muncii, altfel spus să devină ori să rămână un angajator preferat? În opinia autorilor raportului, esențială este concentrarea pe cinci zone de acțiune: acordajul între activitatea profesională și viziunea oamenilor despre viață, alinierea în termeni de valori, rafinarea strategiilor de atragere a talentelor, oferirea de flexibilitate în desfășurarea activității și accelerarea dezvoltării profesionale. Angajatorii care vor puncta valoros la cele cinci capitole vor fi capabili să atragă cei mai buni oameni, concluzionează realizatorii cercetării Randstad Workmonitor 2022. În timp ce, adaugă aceștia, toți ceilalți se pot aștepta la perioade lungi și costuri mari de recrutare, plus pierderi importante de talente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like