Reducerea abandonului școlar, o prioritate a societății românești

Fenomenul abandonului şcolar nu poate fi stăpânit decât dacă se cristalizează o viziune comună în care toate părţile implicate – sistemul de educaţie, autorităţi, organizaţiile non-guvernamentale şi mediul de afaceri lucrează împreună, susţine Cristina Chiriac, preşedinte al Confederaţiei Naţionale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), citată de Agerpres.

Parteneriatul pentru reducerea abandonului şcolar creat prin proiectul naţional “Pactul pentru Tineri”, iniţiat de CONAF, este o iniţiativă prin care sunt explorați factorii care determină fenomenul, precum şi impactul său socio-economic şi posibilele soluţii de rezolvare. Proiectul a fost lansat cu prima dezbatere organizată la Iași în septembrie 2022, urmată de alte 5 evenimente la nivel local, cel mai recent având loc joi, 17 martie a.c., la Deva.

Potrivit CONAF, statisticile privind rata abandonului şcolar sunt alarmante: în România este vorba de o rată de aproximativ 15%, dublă faţă de media europeană. Abandonul școlar în rândul copiilor și renunțarea timpurie la studii în cazul adolescenților contribuie la accentuarea deficitului de forță de muncă instruită, cu impact negativ pentru comunitățile locale și economia românească în general. Pe de altă parte, fenomenul trebuie analizat într-un context mai larg, care include și alte statistici îngrijorătoare, precum numărul mare de mame minore și riscul de sărăcie.

“Pe parcursul dezbaterilor de până acum, am transmis mesajul că nu putem combate fenomenul decât dacă întregul sistem social participă la acest exerciţiu. Am extins viziunea dincolo de sistemul de învăţământ pentru a înţelege impactul familiei, al comunităţii şi al societăţii asupra probabilităţii ca elevii să-şi continue studiile. A devenit clar că articularea şi programarea unui sistem educaţional în care mediul privat să se implice sunt elemente esenţiale pentru îmbunătăţirea situaţiei, dar şi pentru recuperarea celor care au abandonat prematur şcoala. În amploarea şi complexitatea lui, fenomenul abandonului şcolar nu poate fi stăpânit decât dacă se cristalizează o viziune comună în care toate părţile implicate, sistemul de educaţie, autorităţi naţionale şi locale, legiuitori, comunităţile locale, organizaţiile non-guvernamentale şi mediul de afaceri lucrează împreună. În acest parteneriat complex, includem desigur, familiile şi copiii înşişi, care trebuie să înţeleagă atât pericolele ascunse ale lipsei de educaţie, cât şi avantajele învăţării.”, a subliniat Cristina Chiriac.

Potrivit datelor publicate pe website-ul CONAF, România domină clasamentele europene ale abandonului școlar, cu peste 200.000 de copii în afara sistemului de educație. În ultimii patru ani, peste 100.000 de copii din România au abandonat școala. Pandemia de Covid-19 a influențat negativ fenomenul abandonului școlar, iar criza energetică, inflația și transformările din piața muncii accentuează sărăcia, responsabilă în mare parte pentru abandonul școlar.  În 2021, peste 15% dintre tinerii români cu vârste între 18 și 24 de ani nu terminaseră decât cel mult 8 clase în anul curent. În plus, România înregistrează peste 16.000 de mame minore, majoritatea cu vârste cuprinse între 15 și 18 ani.

„Pactul pentru Tineri își propune să identifice acele inițiative și programe educaționale care să permită tinerilor să-și completeze educația pentru a dobândi abilități necesare în piața muncii. Ne dorim prin acest demers să scădem măcar cu 1% rata celor care decid să abandoneze studiile și să găsim împreună cu Guvernul soluții care să conducă pe termen lung la reducerea abandonului școlar. Avem nevoie de programe de formare care combină pregătirea pentru muncă și abilitățile tehnice cu cunoștințele fundamentale, pentru a oferi mai multor tineri oportunitatea de a găsi locuri de muncă sau pentru a beneficia de oportunități de antreprenoriat.”, a mai declarat președintele CONAF.

Fără îndoială, mesajul principal care reiese din seria de dezbateri desfășurate sub titlul „Pactul pentru Tineri” este unul important din perspectiva României Educate: reducerea abandonului școlar trebuie să devină o prioritate a societății românești. Iar partenerii care s-au alăturat proiectului s-au arătat, cel puțin până în prezent, în deplin consens. Mai precis, Guvernul României – prin Ministerul Educației, Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse și Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, autorități locale, Banca Mondială și UNICEF.

Potrivit celor comunicate la Deva, proiectul va avea ca finalitate elaborarea unui plan de măsuri vizând diminuarea abandonului școlar, care va fi prezentat Guvernului.

Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) susține interesele antreprenorilor în spiritul egalității de gen și egalității de șanse și are în componență 2 federații, 10 patronate, 5 asociații, 24 sucursale și peste 3.700 de companii. Printre proiectele CONAF se numără și „Pactul pentru Muncă”, „Pactul pentru Educație Antreprenorială” și seria de dialoguri deschise, „Turismul Românesc: Între impas și oportunitate”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like