Jumătate dintre angajați se așteaptă la majorări salariale în 2023

Aproximativ 53% dintre angajați se așteaptă ca anul acesta să le crească salariile, relevă un sondaj realizat de platforma Undelucram.ro și publicat pe 10 ianuarie a.c. În același timp, 40% dintre cei chestionați se gândesc să își caute un alt loc de muncă dacă majorarea așteptată nu va avea loc.

La întrebările adresate în sondajul realizat în luna decembrie 2022 au răspuns 3.834 de angajați și 446 de angajatori (specialiști în resurse umane). Respondenții reprezintă companii din domeniile IT, retail, financiar-bancar, BPO & servicii, telecomunicații, producție bunuri de consum, servicii de sănătate, producție industrială, HoReCa, producție-transport hidrocarburi/energie, servicii stiințifice/tehnice, construcții/imobiliare, media&cultură.

Așteptări mari de la angajatori

Peste un sfert dintre angajații intervievați (27%) declară că ar avea nevoie de o majorare salarială de 20-30% pentru a face față cheltuielilor actuale, iar 7% dintre respondenți își doresc o majorare de peste 50% a salariului. Pe de altă parte, 6,5% dintre respondenți au afirmat că s-ar descurca cu cheltuielile chiar dacă nu le-ar crește salariul în acest an.

În eventualitatea că nu vor beneficia de o majorare salarială, 41% dintre angajați intenționează să își caute un alt loc de muncă, 19% vor încerca o renegociere cu managerul direct, 13% își vor căuta o colaborare suplimentară sau un al doilea job, iar 9% ar aprecia dacă vor primi și alte beneficii. Aproximativ 19% nu au nici un plan pentru situația în care nu vor câștiga mai mult anul acesta.

De remarcat faptul că , potrivit propriei declarații, peste o treime dintre angajații intervievați (35%) beneficiază de regulă de o mărire anuală, iar 28% primesc un plus la salariu doar în urma unei renegocieri. Aceasta în timp ce alți 19% au șansa de creștere a venitului în funcție de performanță. 12% dintre respondenți au indicat că în compania pentru care lucrează se acordă majorări salariale anuale doar pentru anumite poziții.

Dacă nu majorări, atunci ajustări

În situația când nu vor primi un salariu mai mare anul acesta, 29% dintre angajați spun că se vor descurca însă vor face mici ajustări cum ar fi reduceri de buget pentru vacanțe și achiziția de produse mai ieftine. În jur de 23% cred că se vor descurca numai dacă vor face ajustări foarte mari, renunțând astfel la achiziția de îmbrăcăminte, alegerea unor produse din categoria marcă proprie a retailerilor și acordarea unei mai mari atenții cheltuielilor, respectiv consumului de utilități.

Aproximativ 17% cred că le va fi foarte greu deoarece ratele și alte cheltuieli importante dețin deja o cotă mare din totalul veniturilor lunare, alți 10% afirmă că din pricina ratelor sunt deja ajutați de părinți, iar 13% afirmă va fi greu chiar dacă nu au rate pentru că salariul actual este destul de mic și fără perspective de creștere. În fine, doar 8% spun că se vor descurca destul de bine și nu își vor reduce cheltuielile.

Așteptări cu șanse de materializare

Potrivit răspunsurilor oferite de angajatori și colectate în cadrul sondajului menționat, așteptările angajaților referitor la majorarea salariilor în 2023 au șanse de materializare. Astfel, nu mai puțin de 62% dintre reprezentanții companiilor au declarat că au în plan să majoreze salariile în acest an, din care 21% doar pentru anumite poziții însă. Sondajul arată de asemenea că 17% dintre angajatori nu vor opera creșteri salariale.

Aproximativ 2,5% dintre experții în resurse umane au menționat o creștere preconizată de 30-40% a salariilor în companiile în care lucrează, 17% dintre aceștia au indicat majorări de 10-15%, 36% au indicat  5-10% și 22% au menționat o majorare de doar 5%.

De menționat că peste jumătate dintre angajatori (52%) subliniază că mărirea salarială este prevăzută ca parte a unui plan anual de a-și menține angajații motivați, 28% vor să facă acest lucru ca urmare a contextului economic, 17% ca efect al dinamicii din piața muncii, iar 2,5% datorită rezultatelor peste așteptări ale companiei. În jur de 5% vor să majoreze salariile personalului din alte motive.

Cei care nu vor face majorări de salarii au decis astfel pentru că își doresc să își recompenseze angajații și prin alte metode, evidențiază sondajul amintit. În jur de 28% nu vor crește salariile pentru că situația financiară a companiei de la finalul 2022 nu permite o majorare salarială, 17% din cauza întregului context macroeconomic și tot 17% pentru că firmele în care activează majorează salariile doar în urma unor negocieri angajat-angajator. 

Salarii mai mari dar corelate cu performanța

Întrebați ce ar trebui să facă angajatorii în contextul economic actual, jumătate dintre specialiștii în Resurse Umane cred că ar trebui ca salariile să crească în funcție de performanță. 17% cred că angajatorii ar trebui să creeze alte metode de creștere a implicării, stării de bine și performanței angajaților chiar dacă nu se măresc salariile (spre exemplu, oferirea de vouchere pentru diferite tipuri de servicii, cursuri și traininguri).

Alți 11,5% cred că firmele ar trebui să majoreze salariile tuturor angajaților direct proporțional cu inflația. De asemenea, 11% cred că ar trebui să se majoreze salariile tuturor conform politicii anuale a companiei, iar același procent crede că angajatorii ar trebui să renunțe la angajații care nu performează și să mărească salariile celor implicați.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like