PwC CEO Survey: Perspectivă pesimistă privind evoluția economiei

Cea de-a 26-a ediţie a PwC CEO Survey dezvăluie o perspectivă pesimistă a liderilor de companii din toată lumea în ce privește evoluția economiei în acest an. Astfel, 73% dintre executivii chestionați în cea mai recentă ediție a sondajului se așteaptă ca economia globală să intre în declin în următoarele 12 luni, în contrast puternic cu opiniile din 2021 şi 2022 – când mai bine de trei sferturi dintre respondenţi credeau într-o creştere economică.

Amenințări de top și alte provocări

Potrivit respondenților (4.410 de CEO din 105 țări și teritorii), amenințările de top identificate sunt inflația (40%), volatilitatea macroeconomică (31%) și conflictele geopolitice (25%). Pe lista riscurilor pe termen scurt se mai află securitatea cibernetică (20%) și schimbările climatice (14%), care au înregistrat însă ponderi mai reduse decât la edițiile anterioare.

În același timp, aproape 40% dintre liderii intervievați nu cred că organizația lor va fi viabilă din punct de vedere economic în următorii ani dacă nu se transformă, opinie care se regăsește în rândul executivilor din diferite sectoare, precum telecomunicații (46%), producție (43%), îngrijirea sănătății (42%) sau tehnologie (41%). În aceste condiții, unii lideri operează deja reduceri de costuri, vizând și o creștere a veniturilor, însă mulți nu plănuiesc concedieri sau diminuarea compensațiilor în contextul luptei pentru a reține angajații valoroși.

La nivel global, încrederea liderilor din mediul de afaceri în perspectiva creșterii economice pe plan local variază în mod semnificativ, astfel că lideri din țări dezvoltate precum Franța, Germania și Marea Britanie manifestă un grad mai mare de pesimism ca urmare a crizei energetice în curs.

De asemenea, pentru următorii 10 ani, directorii generali au identificat multiple provocări la adresa profitabilității în propriile industrii. În acest sens, mai mult de jumătate (56%) iau în considerare faptul că modificarea preferințelor, respectiv cerințelor consumatorilor va impacta profitabilitatea, dar și schimbările în materie de reglementare (53%), lipsa forței de muncă sau a abilităților necesare (52%) și provocările de ordin tehnologic (49%).

Transformarea sau reinventarea afacerii, vitală pentru supraviețuire

Bob Moritz, Global Chairman PwC, subliniază în context că pesimismul accentuat al liderilor companiilor este justificat de economia volatilă, inflația crescută și conflictul geopolitic, iar reevaluarea modelelor de afaceri și reducerile de costuri constituie consecințe firești. Pe de altă parte, punctează Moritz, lumea continuă să se schimbe într-un ritm accelerat, riscurile cărora trebuie să le facă față companiile, oamenii dar și planeta vor continua să apară, astfel că transformarea afacerilor devine o condiție pentru ca firmele să rămână viabile.

Ca firmele să poată genera valoare pe termen lung, executivii au punctat nevoia de colaborare cu o categorie largă de publicuri interesate în scopul de a construi încredere și astfel a putea livra rezultate susținute. În context, așa cum reiese din studiul menționat, parteneriatul între companii și organizații non-business poate aduce beneficii în termeni de dezvoltare sustenabilă (54%), diversitate, egalitate și incluziune (49%), respectiv educație (49%).

De asemenea, pentru a rămâne viabile pe termen mediu și lung, companiile trebuie să investească în angajații lor și în tehnologie. Din perspectiva tehnologiei, 76% dintre organizațiile reprezentate în studiu investesc în procese și sisteme de automatizare, 72% în implementarea de sisteme de instruire a forței de muncă din zone prioritare ale afacerii, iar 69% în adoptarea de tehnologii de tip cloud, AI și altele.

Alinierea la valori și încurajarea dezbaterii de idei

Dincolo de toate acestea, mulți CEO se întreabă dacă sunt îndeplinite alte condiții cheie care să confere organizațiilor tăria necesară de a face față riscurilor actuale complexe – cum ar fi alinierea la valorile companiei și încurajarea de către lideri a dezbaterii de idei. Spre exemplu, numai 23% dintre executivii intervievați spun că liderii din compania lor iau deseori decizii strategice în zona lor de expertiză fără a consulta CEO. În plus, doar 46% dintre executivi declară că managerii tolerează eșecul la scară mică în mod uzual. În mod optimist însă, 85% dintre respondenți susțin că angajații lor au de regulă un comportament aliniat la valorile și direcția companiei.

Prinși între cerințele pe termen scurt și transformarea necesară pe termen lung, liderii companiilor cuprinse în studiul PwC afirmă că îi solicită mai degrabă performanța operațională curentă (53%) decât adaptarea afacerii la nevoile viitorului (47%). Cu mențiunea că executivii s-ar putea concentra mai mult pe viitor (57%) dacă și-ar putea redesena programul din prezent.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like