38% dintre angajații din România sunt nemulțumiți și foarte nemulțumiți de salariul actual, relevă cel mai recent sondaj realizat de platforma eJobs România. Doar 23% dintre aceștia sunt mulțumiți sau foarte mulțumiți, în timp ce 39% au o atitudine neutră în această privință.
Pe de altă parte, conform sondajului menționat, 55% dintre cei intervievați spun că se așteaptă la o creștere salarială anul acesta, la actualul loc de muncă. Alți 28% dintre respondenți nu cred că vor avea parte de un salariu mai mare în 2025, iar 17% încă nu știu ce planuri are angajatorul din acest punct de vedere.
Întrebați care sunt motivele care îi determină să creadă că vor avea un salariu mai mare în 2025, 34% spun că în compania pentru care lucrează sunt acordate creșteri salariale în fiecare an. 18% dintre respondenți au încredere în faptul că sunt angajați cheie iar dacă nu vor primi mai mulți bani, spun că vor pleca în altă parte. La fel de mulți mizează pe depășirea indicatorilor de performanță în anul precedent, ceea ce în opinia lor îi califică pentru un plus la salariu.
Potrivit sursei citate, 15% intenționează să aibă o discuție cu managerul direct în acest sens și sunt încrezători că vor primi mărirea dorită. Însă doar 10% au fost informați concret că salariul le va fi majorat.
“Companiile rămân prudente în ceea ce privește politicile de majorări salariale pentru acest an, în special dacă ne uităm la domenii precum construcții, IT, agricultură sau industria alimentară, domenii care au rămas fără facilitățile fiscale pe care le aveau și pentru care costurile cu salariile au crescut brusc.”, subliniază Ana Călugăru, Head of Communications în cadrul eJobs, citată în comunicat.
Contextul economic general îi determină, totuși, pe angajați să aibă așteptări moderate în privința creșterilor pe care le-ar putea primi. Astfel, 35% estimează un plus de 5%-10% la salariul actual, 24% – între 15% și 20%, 13% – între 15% și 20% și 11% de maximum 5%. 5% cred că salariul lor va crește cu cel puțin 20 de procente, 4% cu peste 30% și la fel de mulți estimează o actualizare la rata inflației. 6% nu pot face încă nicio preconizare.
În absența unei creșteri salariale, 18% dintre angajați spun că un pachet consistent de beneficii extrasalariale ar putea să fie suficient pentru a crea o compensare. 7% susțin aceeași idee, însă ar accepta această variantă doar pentru un an. 28% afirmă că depinde de beneficii, în timp ce 45% spun un nu hotărât, menționând că evoluția prețurilor din ultima perioadă impune și o creștere a salariilor.
Referitor la frecvența cu care sunt acordate majorările salariale, 55% dintre participanții la sondaj spun că salariul le-a crescut anul trecut. 17% nu au mai primit o mărire de acum doi ani, 8% de mai mult de doi ani și tot 8% declară că nu au avut nicio creștere salarială în ultimii 5 ani. Pentru 9% dintre respondenți salariul a crescut chiar anul acesta, în timp ce 4% nu-și amintesc când au avut ultima creștere salarială. De altfel, majoritatea respondenților (65%) crede că evaluările salariale ar trebui făcute anual, o dată pe an, și, în funcție de rezultate, să fie ajustată politica salarială, potrivit analizei eJobs.
Sondajul a fost realizat în luna februarie a.c., pe un eșantion de 1.725 de respondenți care erau angajați la momentul completării chestionarului.