Atragerea și păstrarea angajaților, prioritară dar pe termen lung

Atragerea și păstrarea angajaților cu expertiză constituie una dintre prioritățile operaționale de top ale liderilor marilor companii, în contextul recesiunii prefigurate la nivel global, potrivit celui mai recent studiu KPMG 2022 CEO Outlook. Conform cercetării, 86% dintre cei peste 1.300 de lideri (CEO) chestionați anticipează recesiunea economică pentru anul viitor (58% așteptându-se însă ca aceasta să fie de amplitudine medie și de scurtă durată), iar 71% prevăd un impact important asupra veniturilor companiilor.

Bill Thomas, Global Chairman & CEO, KPMG, afirma în context: “Complexitatea problemelor – pandemia, tensiunile geopolitice, presiunea inflației și dificultățile financiare – afectează optimismul executivilor de top. În vreme ce, deloc suprinzător, climatul economic este preocuparea lor majoră, este reconfortant totuși nivelul ridicat al încrederii acestora în reziliența companiilor pe care le conduc și în oportunitățile lor de creștere pe termen lung.

În ciuda importanței atribuite capitalului uman pe termen lung, studiul pune în evidență o preocupare pe termen scurt pentru înghețarea procesului de recrutare dar și pentru disponibilizări. Astfel 39% dintre CEO intervievați au declarat că au recurs deja la stoparea angajărilor și 46% iau în considerare reducerea numărului de salariați pentru următoarele 6 luni. Cu toate acestea, viziunea pe termen lung este ceva mai optimistă: liderii spun că investesc încă în forța de muncă (jumătate dintre ei fiind concentrați pe îmbunătățirea productivității) iar 79% estimează o extindere a echipelor în următorii 3 ani.

Pe de altă parte, relevă cercetarea KPMG, munca în regim hibrid / remote a avut un impact pozitiv asupra recrutării, colaborării și productivității în ultimii 2 ani. Chiar și așa, multe companii multinaționale mizează pe întoarcerea oamenilor la birou în ideea de a stimula o “întoarcere la normal”. Astfel, 65% dintre CEO iau în considerare lucrul la birou în anii ce urmează (cu 28% optând pentru regimul hibrid și 7% remote). În orice caz, așteptările angajaților cu privire la regimul de lucru de la distanță evoluează, punctează raportul KPMG, așadar este important să fie gândită o variantă mai bună de desfășurare a activității, care să ofere satisfacție oamenilor. Chiar dacă pe moment, pe piața muncii balanța dintre cerere și oferta se înclină în favoarea angajatorilor, este nevoie ca liderii să se asigure că oamenii lor interacționează într-un mod semnificativ. Acum este timpul de a experimenta și a observa varianta optimă, conchide analiza efectuată pe baza studiului, adăugându-se că ascultarea activă, comunicarea empatică și implicarea spre a găsi echilibrul pe termen lung constituie cheia.

Pe fundalul unei recesiuni anticipate și a celorlalte turbulențe în curs la nivel global, raportul KPMG evidențiază, de asemenea, alte două teme majore pentru liderii marilor companii: tehnologia cu riscurile aferente, între care cel legat de securitate și alinierea la cerințele ESG (mediu, social, guvernanță).

În pofida riscurilor și incertitudinilor, liderii continuă să facă din digitalizare o prioritate, deși 40% dintre companii au luat o pauză în acest sens, iar alte 37% plănuiesc să facă acest lucru în următoarele 6 luni. Pe termen lung, peste un sfert dintre liderii chestionați cred că avansul în ce privește digitalizarea este de importanță vitală în vederea atingerii obiectivelor de creștere pe următorii 3 ani. Mai mult, 74% dintre respondenți sunt de acord că investițiile strategice pe liniile digitalizare și ESG sunt direct corelate.

Pe lângă tehnologie, liderii companiilor globale au identificat și alte zone de risc la adresa creșterii economice: reputația organizației, segmentul operațional și de reglementare, precum și schimbările climatice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *